10 Freeware Application terbaik untuk semua

Holla!! Kali ni aku nak kongsi 10 freeware yang bagus untuk korang. Sebab ape bagus? Sebab aku pon ade gune. Hehe. Ni 10 dlu. Lain kali aku post lg yang lain. Dari korang asik gne shareware yang kne crack (senang cite pirated software), ape kate korang try freeware application lak. Besh-besh gak pe. Tak payah bayar plak tu. 10 yang pertame ni yang paling kerap aku gune :) Lets give them a try okeh!


spaz-icon-alpha_2561. Spaz – Twitter desktop client. Sebuah aplikasi Adobe Air berlesen Open Source. Spaz ni best sebab korang boleh tukar-tukar theme Spaz korang dan korang leh buat die lg canggih dengan adenye fungsi Custom CSS. Korang leh define sendiri CSS ntuk Spaz korang. [download]


2. Windows Live Writer – Tak banyak yang aku dapat katekan. Yang penting Windows Live Writer (WLM) ni memang  terbukti besh. Info dan penerangan lanjut boleh rujuk di Blog Sukiminna. Die yang pengaruh aku gune bende ni. Hahaha. Pakai jek WLW ni konfirm semangat nak post blog membuak-buak.(bak kate Sukiminna) haha.. [download]



3. Rapid Downloader – Kaki-kaki download sekalian. Ni dia application yang besh untuk korang. Application yang menyusun fail-fail yang korang nak download mengikut tertib. Korang yang selalu download part by part mesti boring kalau nak download dari host macam rapidshare kan? Nak kene tunggu pastu klik lagi. Dengan Rapid Downloader ni da tak payah. Sume die watkan otomatik :) [download]

4. Revo Uninstaller – Pernah kan kalau uninstall ape-ape application, tetap ade saki baki sise buangan diorang kat HDD korang? So, gunelah Revo Uninstaller ni. Kompom sume disapu bersih. Clean n Clear beb. [download]

images 5. Songbird – Aplikasi playback music yang best. Kalau dah namenye under mozilla, msti la besh. Addon banyak tu. Macam Firefox la kan. Banyak Addon. Pade aku Songbird ni lagi best dari Winamp. So, korang try la ye.  [download]

6. Miranda IM – Instant Messaging yang sangat lightweight. Tak sampai sekilo pon. Eh. Bukan.. Tak sampai 5Mb pon. Support banyak messaging service. [download]

7. Team Viewer – Aku suke gune ni. In case kawan-kawan ade masalah kal lappy/pc dowang, korang tau buat tapi tak tau nak terangkan macamane. Gunela Team Viewer ni. Mudah, ringan & berkesan. Korang leh kontrol lappy/pc dowang online :) [download]

icon128 8. Tilt Shift Genator – Pernah dengar Tilt Shift lens? Budak-budak DSLR msti tau istilah ni. Tilt Shift ni boleh menghasilkan effek gambar seakan-akan miniature. Hasil memang gempak.Satu lagi aplikasi Adobe Air. [download]

9. FileZilla – Client FTP terbaik setakat ni. Kalau tak caye cube try dulu. [download]

10. Malaysian Radio! V3 – Tengok name konfirm korang da tau ni untuk ape kan. Bagi yang takde radio kat umah (macam aku) boleh la download ni. 100% buatan anak muda Malaysia. Cayalah KLMU student. Haha. Walaupon application tak seberapa tapi sekurang-kurangnye memudahkan kerje kan? Boleh online sambil dengar radio. [download]

Ok. Setakat ni je dulu ok. Nanti tnggu next post pulak ye. Slamat mendonlot :)

p/s : nak pirated software ade bnyak kat gocoders :P
 
email
myspace
twitter
deviantart
facebook