Tukar domain blogspot kepada co.cc



Menurut laman web Technorati, terdapat lebih 100juta blog di muka bumi ini. Bayangkan. Pergh. Memang sangat banyak. Dan dua gergasi penyedia blog yang terkemuka (Blogspot & Wordpress) sememangnya menjadi pilihan kepada majoriti untuk menghasilkan blog. Bagi pengguna yang gune Blogspot & Wordpress, dah sah-sah la domain name korang blablabla.blogspot.com atau pon blablabla.wordpress.com. Ape yang aku cube nak sampaikan kat sini ialah domain name tu panjang sangat. Jadi penyelesaiannye? Beli domain lah. [dot]com ke, [dot]org ke. Tapi pulak, macamane kalau nak setup domain yang ala-ala cambesh tp free? Sonang jek. Aku cadangkan korang gune dua penyedie domain percuma ni :





Sedikit overview perbezaan www.co.cc & www.via.my : 

Domain dibawah www.co.cc :


Pro :
  • Domain ni aku rase terbaik la antara ddue ni.
  • Nak taip pon senang, nak ingat pon senang
  • Masalah DNS hampir kepada 0% (senang cerite xde masalah la)
Kontra :
  • Kadang-kadang ade domain yang korang pilih tu takde gune lg, tp kalau nak register kene baya la plak. Mostly domain yang common.
  • Interface user setup agak serabot sket. Kureng user friendly

Domain dibawah www.via.my

Pro :
  • Interface untuk user setting agak mudah
  • Ade name pilihan lain selain [dot]via[dot]my (eg: [dot]inter[dot]net) 
Kontra :
  • DNS yang hampeh. Selalu cannot find server. Ni bnde paling penting pulak tuh.

So? Aku tak sarankan gune [dot]via[dot]my. Jadi kali ni aku post satu tutorial macamane nak setup Blogspot dengan co[dot]cc ni. Amaran, tutorial ni untuk penggune blogspot saje ye :)

Maka inilah dia, cara-cara nak setup nama blogspot kepada co.cc


  • Fasa 1 : Register Account Dan Domain
1. Mule-mule create account dulu kat sini



2. Pastu isi la borang tu elok-elok ye sampai la kat submit.

3. Lepas je submit, nanti akan terbukak la page nih



4. Korang klik kat 'getting a new domain'' tu ok

5. Masukkan domain yang korang nak dan klik 'check availability' cam kat gambar ni :


    6. Lepas tu akan keluar pulak ni



    7. klik kat continue registration tu dan bila siap akan keluar page ni



    8. Korang kene set-up domain yang korang dah pilih tu dalam mase 48jam (2 hari). Kalau tak, diorang akan anggap korang batalkan registration tu. Jadi, klik jela kat 'set up' tu.


    • Fasa 2 : Pointkan Domain Baru ke Server Blogspot
    Bende lain tak perlu kacau, kecuali zone record nih.

    Langkah 1. Korang kene masukkan setup ni
    Host : www.nameblog.co.cc
    TTL : 1 D (value asal)
    Type : CNAME
    Value : ghs.google.com
    Langkah 2. Pastu klik buton 'set up' lagi. Masukkan ni pulak
    Host : nameblog.co.cc  --kat sini tak payah letak www (naked domain)**
    TTL : 1 D (value asal)
    Type : A
    Value : 216.239.32.21
    Langkah 3. Ulang Langkah 2 dengan menukarkan Value kepada ni :
    216.239.34.21
    216.239.36.21
    216.239.38.21
    Hasilnye akan jadi macam ni :




    Maka siaplah proses pointing domain :) Seterusnye setup kat blogspot pulak
     

    **Berkenaan naked domain tadi (domain bogel?? haha!!) wajib pointkan naked domain (tanpa www) ke server blogspot (yang empat IP tu tadi) supaye nanti bile kite taip alamat domain, tak payah letak www pon die akan auto redirect ke alamat kite.
    • Fasa 3 : Tukar Nama Domain Kat Blogspot
    1. Login ke Blogger. Navigate ke Dashboard -> Setting -> Publishing. Pastu klik kat 'switch to custom domain'



    2. Lepas tu 'switch to advance settings'



    3. Masukkan domain yang korang dah register kat co.cc td



    4. Masukkan 'word verification' dan 'save settings'. Pastu akan keluar ni pulak



    5. Yang ni korang cume perlu 'check' redirect tu je. 'Save settings'. Siap. Haha. Terer kan korang? Dah settle dah domain baru korang.

    p/s : pasal [dot]via[dot]my tu, kalau ade orang request nak buat camne, baru aku wat tutorialnye ye :) selamat bertukar.
     
    email
    myspace
    twitter
    deviantart
    facebook